all4green project

Blogs over een duurzame en gezonde levensstijl

Home » Wat is EPDM dakbedekking?

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM is een synthetisch rubber dat voornamelijk gebruikt wordt voor dakbedekking. De naam EPDM is een afkorting voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, wat de chemische samenstelling van het materiaal beschrijft. EPDM dakbedekking is populair vanwege zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Het is bestand tegen extreme weersomstandigheden en heeft een zeer lange levensduur.

EPDM wordt geleverd in grote rollen die op maat gesneden kunnen worden, waardoor het uitermate geschikt is voor zowel kleine als grote daken. Het materiaal is flexibel en kan eenvoudig worden aangebracht op verschillende soorten oppervlakken. Bovendien is EPDM milieuvriendelijk omdat het volledig recyclebaar is.

De voordelen van epdm dakbedekking

EPDM dakbedekking heeft veel voordelen die het een uitstekende keuze maken voor zowel commerciële als residentiële daken. Een van de grootste voordelen is de duurzaamheid. EPDM daken kunnen tot wel 50 jaar meegaan, wat veel langer is dan de meeste andere soorten dakbedekking.

Daarnaast is EPDM zeer weerbestendig. Het kan extreme hitte en kou weerstaan, evenals UV-straling. Dit betekent dat het niet zal barsten of beschadigen onder invloed van het weer, waardoor het onderhoud minimaal is.

Hoe installeer je epdm dakbedekking?

EPDM dakbedekking installeren is een relatief eenvoudig proces, maar het vereist wel enige voorbereiding. Allereerst moet het dak schoon en droog zijn. Eventuele oude dakbedekking moet worden verwijderd en eventuele kleine beschadigingen aan het dak moeten worden gerepareerd.

Vervolgens kan de EPDM folie worden aangebracht. Dit wordt meestal gedaan met behulp van speciale epdm lijm. Deze lijm zorgt ervoor dat de EPDM folie goed vastzit en waterdicht is.

Essentiële toebehoren voor epdm dakbedekking

Bij het installeren van EPDM dakbedekking zijn er een aantal essentiële toebehoren die je nodig hebt. Een daarvan is de eerder genoemde epdm lijm. Deze lijm is speciaal ontworpen om EPDM folie stevig vast te zetten en te zorgen voor een waterdichte afdichting.

Een ander belangrijk accessoire is de dakdoorvoer plat dak. Dit is een speciale doorvoer die wordt gebruikt om leidingen of kabels door het dak te leiden zonder dat er lekkages ontstaan. De dakdoorvoer plat dak wordt vastgemaakt aan de EPDM folie met behulp van de epdm lijm, wat zorgt voor een waterdichte afdichting.

Tips voor onderhoud en reparatie van epdm daken

Ondanks dat EPDM daken zeer duurzaam en onderhoudsarm zijn, is het toch belangrijk om regelmatig je dak te controleren op eventuele schade. Kleine beschadigingen kunnen namelijk grotere problemen veroorzaken als ze niet op tijd worden gerepareerd.

Als je schade ontdekt aan je EPDM dak, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te repareren. Dit kan meestal eenvoudig zelf gedaan worden met behulp van een EPDM reparatieset. Deze sets bevatten alles wat je nodig hebt om kleine beschadigingen aan je dak te repareren, inclusief epdm lijm.

Veelgestelde vragen over epdm dakbedekking

Er zijn veel vragen die mensen hebben over EPDM dakbedekking. Een van de meest gestelde vragen is hoe lang EPDM daken meegaan. Zoals eerder vermeld, kunnen EPDM daken tot wel 50 jaar meegaan, wat veel langer is dan de meeste andere soorten dakbedekking.

Een andere veelgestelde vraag is hoe je EPDM daken kunt onderhouden. Ondanks dat EPDM daken zeer onderhoudsarm zijn, is het toch belangrijk om regelmatig je dak te controleren op eventuele schade. Als er schade wordt ontdekt, kan dit meestal gemakkelijk worden gerepareerd met een EPDM reparatieset.

Back to top